Paolo Di Canio

Paolo Di Canio är en italiensk före detta fotbollsspelare som spelade professionellt som anfallare i lagen Lazio, Juventus, Milan och West Ham. Under sin långa karriär så hann Paolo spela över 500 ligamatcher och gjorde mer än 100 mål, och numera arbetar han som tränare åt laget Swindon Town.

Tatuering med fascistiska inslag

Paolo Di Canio är också känd för att ha tatuerat in en tatuering inspirerad av diktatorn Mussolini, och själva tatueringen består av ordet Dux som är det latinska ordet för ledare. Den fascistiska ledaren Mussolini använde orden ”Il Duce” som smeknamn åt sig själv, alltså kallade han sig för ledare på samma sätt som Paolo Di Canio.

Detta kan uppfattas på olika sätt och även om vissa kan tycka att det är långsökt så tror andra att Paolo Di Canio själv var eller är en fascist. Paolo fick sparken från kanalen Sky Sport eftersom det blev en sån tittarstorm efter att allt uppdagades. Det skakade hela landet ungefär så som vår svenska spelskandal en gång skakade Sverige. Paolo har faktiskt varit i blåsväder tidigare, bland annat för att ha gjort en fascistisk hälsning under en match. Paolo har gått ut i media själv och försökt att försvara sig, och detta gjorde han bland annat i The Sun, en brittisk tidning. Artikeln heter ”I’m not racist. My tattoos show my errors” vilket på svenska översätts till ”Jag är inte rasist. Mina tatueringar visar mina brister.”

En av de bästa

Det finns mycket kontroversiellt kring mannen och spelaren Di Canio, men hans meriter går inte att glömma och han var och är en mycket skicklig fotbollsspelare som tagit många lag framåt i de professionella europeiska ligorna.

Som spelare och tränare är han en av de bästa i världen, men som privatperson har han mycket kontroverser runtomkring sig som blir svåra att glömma, och det är även så som världen kommer att förknippa honom en lång tid framöver.